Részletes leírás | shapeyou

Részletes leírás

Alkalmazási területei:

- izomlazításra vagy éppen -aktiválásra,
- ödéma - duzzanat -, véraláfutás csökkentésére, nyirokkeringés serkentésére
- görcsös, beállt, feszült izmok, izomcsomók oldására
- izomkorrekcióra, (pl. előre eső fej, diszbalansz helyreállítás, szokliózis, kifózis)
- izom-, szalagsérülések alatti/utáni rehabilitációra, stabilizálásra (pl. ficamok, boka-, térdszalag- és izom sérülések, zúzódások).
- beszűkült mozgástartomány növelésére. (pl. befagyott váll szindróma, beszűkült csípő)
- gyulladáscsökkentésre (pl ínhüvelygyulladás, tenisz-, golfkönyök, kéztőalagútszindróma, vádli, Achilles-ín túlterheltsége

 

Hogyan zajlik a kezelés?

Gyors bőrfertőtlenítést követően, attól függően milyen problémára melyik ragasztási technikát alkalmazzuk, vagy a vendéggel nyújtatjuk elő a területet, vagy a kezelő személy kézzel teszteli ki előtte, a bőrt és az alatta lévő kötőszövetet, javul-e a mozgástartomány az ízületben, csökken-e a fájdalom. Ezt követően felhelyezzük a szalagot a megfelelő technikával.

 

Hatásmechanizmusa:

A tapasz a hatékonyságát a bőr alatti szövetekre kifejtett hatásával éri el, elmozdítjuk a szövetet, felszabadítjuk az addig nyomás alá helyezett fájdalomérzékelő receptorokat, megindul a nyirok- és vérkeringés, mely a salakanyagok elszállításával megszünteti a gyulladást és adott esetben stabilizáljuk az instabil szalagokat. Az ödémás területeknél pedig a megfelelően felhelyezett tapetechnika segítségével vezetjük a szövetek közötti térbe kikerült vizet a nyirokerekhez, ezzel megszűntetve a vizesedést.
Az izomlazítás és fájdalomcsökkentés szinte azonnal érezhető, ahogy felhelyezzük, a páciens rögtön megkönnyebbülést érez. A duzzanatcsökkentés pedig pár óra alatt már érzékelhető, látható. Egyes esetekben például gyulladáscsökkentésnél néha kicsit nagyobb türelemre van szükség és van hogy csak egy újabb ragasztás után hozza meg a kívánt eredményt a tape. A tapasz kb 5 napig lehet fent, majd ha meghozta a kívánt hatást, érdemes újra tape-eltetni kúraszerűen még 1-2 alkalommal.

Ellenjavallatok, mellékhatások és a szakszerűség fontossága:

A hiedelmekkel ellentétben hatóanyagot nem tartalmaz a tapasz, csak mechanikai úton fejti ki a hatását, de mégis egyes esetekben nem helyezhető fel. Bőrbetegség esetén, égési sérülés területén, időseknél elvékonyodott, véraláfutásra hajlamos bőr esetén, daganatos megbetegedéseknél, láz, gyulladás és trombózisveszély esetén.
Nagyon ritkán, de természetesen itt is előfordulhat, hogy a bőr allergiás reakcióval válaszol a ragasztó anyagára, a textilre, vagy akár csupán arra, hogy ilyen szorosan érintkezzen valami a bőrével. Ilyenkor el kell távolítani a szalagot és sajnos ez esetben ez a terápia nem alkalmazható.

A szakszerűség azonban minden esetben hangsúlyos a felhelyezésnél, ezért mindenkit óva intenék a képek, videók alapján próbálkozásoktól. A szövetek rossz irányba mozdításával a fájdalom nemhogy nem csökken, de még fokozódhat is, illetve a nyirokerekre rosszul felhelyezett, megfeszített tapasz akár veszélyes is lehet, mert elzárhatja a nyirokkeringést!

A kinesio tape tehát önmagában nem oldja meg a problémát, viszont napjaink egyik leghatékonyabb kiegészítő terápiája! Nem győzöm hangsúlyozni, a folyamatos, életvitelszerű mozgást (core izom erősítő tornák, úszás), masszázst, már kialakult mozgásszervi probléma és sérülés esetén pedig a minél hamarabb megkezdett gyógytornát és ezek mellé alkalmazni a Kinesio Tape-elést, melyek együttes hatása bizonyítottan csodás eredményeket fognak hozn!